Teatrul de Balet Sibiu dansează sâmbătă la Sanremo, Italia

Teatrul de Balet Sibiu dansează sâmbătă la Sanremo, Italia


Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 15 octombrie 2022, de la ora 21:00, pe scena Teatrului Ariston Sanremo, premiera de dans contemporan „Romeo și Julieta. Rock stors”, coregrafia Marcello Algeri, asistent coregrafie Sabrina Rinaldi, cu Albă Fernandez (Julieta) și Miguel Teixeira (Romeo). Spectacolul a fost prezentat în premieră la Landshut, în Germania, pe 23 septembrie și la Sibiu, pe 7 și 8 octombrie 2022, toate reprezentațiile dansându-se cu casa închisă. După reprezentația din Sanremo, în România, spectacolul „Romeo și Julieta. Rock story”, va fi prezentat pe 21 octombrie 2022 la Făgăraș. Alba Fernandez (Spania) și Miguel Teixeira (Portugalia), în spectacolul „Romeo și Julieta. Rock story”, foto credit: TBS, Ovidiu Matiu, Sibiu, octombrie 2022
„Romeo și Julieta. Rock story”,  un imn al dragostei și al vieții

„14 minute pentru viață”, uvertura spectacolului „Romeo și Julieta. Rock story” conturează lumea ca un loc imperfect, cu dorințele puternice pe care dragostea le creează în oameni, cu lupta continuă împotriva urii și a violenței de orice fel. În acesttablou imperfect al lumii, libertatea și dragostea pură, se decupează ca obiectiverealiste. Spectatorului i se dă timppentru a refleca și a căuta, împreună cu personajele spectacolului, o nouă cale, o cale în care dragostea va triumfa, chiardacă viața însăși va fi prețul plătit pentru aceasta. Construitcu o cadențăcinematografică, tabloul care deschide spectacolul codifică o paletă întreagă de sentimente în universul sonor creat de instrumentele cu corzi, iar ritmul coregrafic al uverturii este când baladesc, când alert, al prezentului. Toate sentimentele de care suntem capabili, se vor adăuga pe parcursul întregului spectacol acestui tablou de început, într-un ritm dictat doar de viteza timpului.   

Inspirat de tragedia originală a lui Shakespeare, spectacolul creat de Marcello Algeriaduce câteva modificări care nu se datorează unei lipse de respect pentru piesa originală, ci au rolul de a aduce opera cât mai aproape de timpul prezent.Comprimată la numai cinci zile, povestea de dragoste dintre Romeo și Julieta, spune de fapt povestea de dragoste a fiecăruia dintre noi. În universul minimalist și atemporal al scenei, creat de Marcello Algeri, timpul accelerează sau încetinește, condiționat de starea de spirit a individului, dar este singurul element care definește ritmul implacabil al vieților scurte și intense ale personajelor. Acest „Romeo și Julieta”nu este o tragedie politică sau de dragoste. Este mai presus de toate o tragedie generațională. Cei doi îndrăgostiți din Verona rup cercul de tradiții, obligații și îndatoriri care le caracterizează familiile de generații întregi. Ei nu aleg banii, poziția socială, ci iubirea, chiar și în moarte. Într-un spirit exuberant, nesăbuit, dar autentic, aceasta este tocmai cea mai mare lecție pe care ne-o pot da tinerii. Romeo și Julieta conțin în ei toate contrariile: sunt judicioși și nesăbuiți, comici și dramatici, masculini și feminini împreună. Tragedia finală se dorește a fi o mare repetiție de teatru care atinge punctul culminant în timpul morții, unde protagoniștii interpretează viața ca niște copii fermecați de iubire. Pe patul de piatră, cei doi tineri înainte de a muri se ating și nu mai sunt Romeo și Julieta lui Shakespeare, sunt doar doi tineri care stau pe un zid jos și care în cinci zile, mult prea repede, au crescut.

 

„A fi rock înseamnă totul și în același timp nimic. Personajele mele sunt rock pentrucă au o abordare curajoasă și diferită a vieții, sunt rock pentru că, înfruntând fiecaresecundă a existenței lor cu pasiunea celor care vor să trăiască cu putere și spirit șiprivind obstacolele în față, înving în ciudatuturor. „Romeo și Julieta. Rock story” esteemblemtic pentru tot ceea ce putem fi, putem face, putem simți în noi înșine pentru a schimba lumea“. Marcello Algeri, coregraf
 


Marcello Algeri, foto credit: TBS, Ovidiu Matiu
 

 

Marcello Algeri și-a început cariera în Franța, pentru ca mai apoi să își continue activitatea artistică înItalia, Belgia, Germania, Elveția, Croația și SUA. Are înrepertoriu multe dintre rolurile principale ale spectacolelor din repertoriul clasic, precum: „Romeo și Julieta”, „Carmen”, „Frumoasa din pădureaadormită”, „Spărgătorul de nuci”, „Coppelia”, „Cenușăreasa”, „Don Quijote”, „Giselle”, precum șicreații moderne și contemporane, colaborând cu marii coregrafi ai scenei mondiale. A avut colaborăricu opere, teatre și companii din Monte Carlo, Belgia, Germania, Croația, Italia, Elveția, SUA și a participat la turnee în întreaga lume: Egipt, Croația, Elveția, Rusia, Japonia, SUA, Tunisia, Ucraina etc.Este director artistic al Ariston Proballet Sanremo Italia, maestru de balet și coregraf. Până în prezent, a creat peste50 de coregrafii, de balet clasic, neoclasic și contemporan, din care amintim aici o mică parte: „Rapsodia ”(Gershwin), „Carmen” (Bizet), „Ravel” (M. Ravel), „Opera Prima” (G. Verdi), „Coppellia” (Delibes) , „Pulcinella” (I. Strawinsky), „Queen the ballet” (Queen),  „Opera ballet Rock” (P. Floyd, Deep Purple) ,  „Anotimpurile” ( Vivaldi, Richter) etc.

 

Caseta artistică a spectacolului de dans contemporan „Romeo si Julieta. Rock Story”

COREGRAFIA ȘI SCENOGRAFIA:Marcello Algeri

MUZICA: Queen, Tolga Kashif, Serghei Prokofiev

LIBRET: Adaptare contemporană de Marcello Algeri, după drama originală a lui WilliamShakespeare

ASISTENT COREGRAFIE: Sabrina Rinaldi

EXECUȚIE COSTUME: Răzvan Iacob 

LIGHT DESIGNER: Dario Druzeta

DISTRIBUȚIE: 

Julieta – Alba Fernandez (Spania)

Romeo – Miguel Teixeira (Portugalia) 

Mercutio – Henrique Ferreira (Portugalia) 

Tybalt – Johan Mancebo (Republica Dominicană) 

Regina Mab – Maria Trabalon (Spania)

Familia Capulet – Ayaka Nagai (Japonia), Gabriela Checo (Republica Dominicană), Chihiro Tamai (Japonia), Manuel Sanchez (Spania), Fulvio Zamagna (Italia), GuidoSarnataro (Italia)

Familia Montague – Sara Zanzon (Italia), Camille Texier (Franța), Martha Parise (Italia), Michaela Gobas (Canada), Kenichi Murata (Japonia), Mattia Longhitano(Italia), Nathaniel Lillington (Marea Britanie)

Data premierei: 7 octombrie 2022 (Sibiu), 15 octombrie 2022 (Italia) 

 

 

Sursa foto cover

 

Alte sugestii

Ziua Internațională a Dansului, celebrată împreună de Teatrul de Balet Sibiu și Opera Națională București
Soprana Ana Stănescu și tenorul Eusebiu Huțan, pe scena Teatrului de Balet Sibiu
„Lacul Lebedelor” revine pe scena Teatrului de Balet Sibiu
La Teatrul de Balet Sibiu primăvara începe cu Claudiu Bleonț și Iuliana Moise
500 de sibieni petrec finalul de an la Teatrul de Balet Sibiu. Se pun în vânzare biletele pentru primele spectacole din 2024