
Teatrul de Balet Sibiu prezintă „About us / Despre noi 2.0”, o reinterpretare coregrafică și regizorală semantă de Beatrice Rancea
Pe 2 iulie 2025, la ora 19:00, Teatrul de Balet Sibiu invită publicul la spectacolul de teatru-dans: „About us / Despre noi 2.0”, o versiune reinterpretată a spectacolului original, sub semnătura inconfundabilă a regizoarei Beatrice Rancea. Spectacolul va avea loc la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu și îi aduce pe scenă, ca invitați speciali, pe actorii Teatrului Național București Claudiu Bleonț și Iuliana Moise.
Această nouă versiune – varianta 2.0 – aduce o abordare profundă și ambițioasă: un spectacol cu distribuție reînnoită, cu o viziune regizorală și coregrafică adaptată prezentului și cu o structură narativă revizitată, menită să aducă în prim-plan povestea universală a căutării de sine, a apartenenței și a trecerii prin timp. „Despre noi – About Us 2.0” este un spectacol de teatru-dans care reflectă destinul divers și profund al dansatorilor din compania sibiană. Beatrice Rancea semnează regia și scenariul, iar coregrafia este realizată împreună cu coregraful Dragoș Roșu, unul dintre cei mai versatili artiști ai generației sale.
Din distribuția originală revin pe scenă balerinii Răzvan Iacob (România) și Sayron Pereira (Brazilia), alături de alți nouă dansatori din toată lumea: Alba Fernandez (Spania), Ayaka Nagai (Japonia), Caitlin Godfrey (Irlanda), Giulia Gessaroli (Italia), Milei Lee (Japonia), Zoe Durand (Franța), Jonathan Perez (Cuba), Giorgio Guerrieri (Italia) și William Davolls (Marea Britanie). Premiera inițială a avut loc în noiembrie 2022. Acum, la trei ani distanță, Beatrice Rancea propune un „upgrade” artistic, o versiune 2.0 care adaugă noi valențe de sens, mișcare și expresie scenică. Spectacolul are o durată de aproximativ 90 de minute.

Cu un parcurs profesional impresionant, fiind de-a lungul carierei balerină, regizor de teatru și operă, TV, cinema, coregraf, interpret, scenarist și dramaturg, Beatrice Rancea este unul dintre cei mai importanți creatori ai scenei baletului și teatrului românesc. Activitatea sa artistică a fost completată de cea pedagogică și managerială: a fost Director general al Teatrului Național din Constanța și al Operei Naționale Române din Iași, Director general interimar al Operei Naționale din București, asistent universitar la UNATC București, catedra Regie-Teatru, șef departament Dramă la Teatrul „Alexandru Davila” Pitești, consilier artistic la Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” București. Peste treizeci de montări regizorale în teatrele și operele din România, numeroase spectacole realizate în străinătate, peste treizeci de roluri pe scena Operei Naționale București, show-uri TV regizate pentru Pro TV și Antena 1, peste douăzeci de apariții TV, peste zece roluri principale în filme și spectacole de teatru sunt doar parte din activitatea sa artistică. Un ambasador neobosit al culturii, Beatrice Rancea a primit numerose premii și distincții, din care menționăm o mică parte: Premiul UNITER pentru debut, Premiul pentru cea mai bună producție a școlilor de teatru, Premiul pentru cel mai bun spectacol decernat de Asociația Internațională a Criticilor de Teatru, Premiul „Ioan Cuza” în anul 1998, Celebrity Awards – Femei de succes în 2003, 2005 și 2019, Premiul de Excelență pentru întreaga carieră în 2019, Premiul de Excelență în Management oferit de Forumul Muzical Român în 2014, titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași în 2013 etc.
„Venim de pretutindeni și plecăm nu știm unde, iar acest fapt este valabil pentru noi toți, nu doar pentru dansatorii din această companie sau pentru cei care sunt în spectacol. Este și un fapt concret și o metaforă a vieții și a destinelor noastre într-un fel.” Beatrice Rancea, regizoare

Despre Dragoș Roșu
Dragoș Roșu a început să danseze la 15 ani, iar pasiunea sa pentru dans l-a adus la București, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, unde a urmat secția de teatru-coregrafie pentru 2 ani de zile. Dorind să aprofundeze dansul, a urmat trei stagii de pregătire în Statele Unite ale Americii (Los Angeles și New York), unde a studiat cu cei mai buni coregrafi și profesori din lume și a lucrat în proiecte particulare cu aceștia (un exemplu fiind colaborarea cu Derek Mitchell la Carnival New York). Versatilitatea în dans i-a permis să exploreze o multitudine de stiluri, pentru ca într-un final să-și elaboreze propriul stil coregrafic numit „Fusion”, rezultat dintr-o îmbinare de elemente provenite din dans contemporan, hip hop, jazz etc. În ultimii ani, Dragoș a activat atât în România, cât și Brazilia, mai exact Sao Paulo, unde lucrează ca dansator și coregraf și are numeroase colaborări în cadrul unor proiecte de televiziune și în companii de dans și teatru. Experiența de artist profesionist a lui Dragoș Roșu include participări în calitate de coregraf și dansator la producții precum: Carnival New York, Romeo și Julieta, Scripcarul pe acoperiș, Britain’s Got Talent, Millennium Dance Complex Brazilia, Dansez Pentru Tine, Vocea României, Românii Au Talent, The Masked Singer, INNA.
„Multiculturalitatea companiei de dans de la Sibiu este și a rămas, încă de la primul contact cu dansatorii, ca o explozie continuă de energie. Sunt atât de diferiți între ei, cu personalități atât de puternice fiecare, din zone atât de diferite, dar uniți de pasiunea pentru dans.” Dragoș Roșu, coregraf
Caseta artistică a spectacolului „Despre noi- About us”
Spectacol de teatru-dans
REGIA ȘI SCENARIUL: Beatrice Rancea
Cu participarea actorilor Teatrului Național București: Claudiu Bleonț și Iuliana Moise
COREGRAFIA și ILUSTRAȚIA MUZICALĂ: Dragoș Roșu și Beatrice Rancea
TEXT: Alice Năstase Buciuta
SCENOGRAFIA: Viorica Petrovici
LIGHT DESIGN: Beatrice Rancea
DISTRIBUȚIE: Alba Fernandez (Spania), Ayaka Nagai (Japonia), Caitlin Godfrey (Irlanda), Giulia Gessaroli (Italia), Milei Lee (Japonia), Zoe Durand (Franța), Jonathan Perez (Cuba), Răzvan Iacob (România), Giorgio Guerrieri (Italia), William Davolls (Marea Britanie), Sayron Pereira (Brazilia)
Data premierei la Teatrul de Balet Sibiu: 10 noiembrie 2022
Durata aproximativă: 1h 30 min
Biletele pot fi cumpărate fără niciun comision sau cost suplimentar de pe site-ul Kompostor sau de pe site-ul Teatrului de Balet Sibiu. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de 50% reducere. Costul unui bilet este de 20 lei.